Wednesday, 18 April 2012

Ketidakmatangan media di Malaysia

Situasi 28


Masih ingtkah anda peristiwa Tsunami yang melanda Jepun tahun lepas? Di sini saya mempunyai satu isu yang ingin saya bincangkan berkenaan dengan peristiwa tersebut. Lihat lukisan ini.


Penerbitan kartun seperti ini seolah-olah tidak menghormati rakyat Jepun yang sedang dilanda masalah gempa bumi dan juga tsunami. Kartun ini sudah tersebar ke internet dan dikutuk masyarakat dunia. Rosak nama Malaysia di mata dunia. Mengapa kartunis ini perlu mengutuk negara Jepun yang sedang dilanda masalah besar. Sepatutnya, kartunis tersebut perlu menjaga sensitiviti agar negara kita tidak menjadi bahan kutukan masyarakat antarabangsa.

Pelbagai pandangan telah saya dengar mengenai kartun ini. Antaranya, kartun ini bermaksud Ultraman(Jepun yang maju) takut berhadapan dengan tsunami. Walau bagaimanapun, setelah didesak, pihak Berita Harian akhirnya telah memohon maaf kepada Jepun dan seluruh masyarakat dunia tentang kekurangan mereka dalam menapis perkara-perkara sensitif tersebut. Namun, pada pandangan saya, walaupun permohonan maaf telah dilaksanakan, kes ini sudah tersebar dan saya yakin pihak luar akan mengutuk Malaysia.

No comments:

Post a Comment